Over ons

Over Wendy

oprichter Rustmoment in de klas.nl

“Juf ik heb mij nog nooit zo rustig in mijn hoofd gevoeld”
zei een leerlinge met autisme in mijn groep 7 destijds tegen mij. Inmiddels alweer zo’n 10 jaar geleden. Het was één van de eerste ontspanningsoefeningen die ik deed met mijn klas na een lange periode ernstige vermoeidheid. 

Ik had tijdens deze tijd van langdurige vermoeidheid zelf de kracht ervaren van meer rust en ontspanning.  En zag meteen de meerwaarde voor in de klas. De ene na de andere opleiding volgde ik over ontspanning, rust en de relatie hiermee met leren en gedrag.

Het moest alleen wel iets praktisch worden, want leerkrachten zijn echt al druk genoeg, zo ontstond er een online platform met inmiddels meer dan 80 professionele afleveringen met bekende jeugdacteurs. Zo aan te zetten in de klas en zorgt meteen voor een rustmoment.

Ook de trainingen en workshops kwamen steeds meer op gang. Tien jaar geleden was er nog weinig wetenschappelijk bekend. Ik liet mijn eigen wetenschappelijk onderzoek doen en er kwam nog veel meer naar voren. Onder de andere impact van rustmomenten op leren en gedrag. Mijn trainingen gaan verder dan de kennis en theorie, ik zorg altijd voor een praktische vertaalslag in de praktijk.
Zo heb ik gesproken/spreek ik voor o.a. CNV Onderwijs, Medilex Onderwijs, De Onderwijsdesk, diverse stichtingen (NL en BE) en op scholen zelf. Ook is er interesse vanuit de kinderopvang en het VO/MBO voor dit onderwerp.

Toen mijn jongste zoon in 2018 werd geboren hebben mijn activiteiten een tijdje op een lager pitje gestaan, veel zorgen, ziekenhuis in en uit en ook nu is de ontwikkeling van allebei mijn kinderen niet vanzelfsprekend. Het bijzondere was, dat ik in meerdere observatieverslagen in korte tijd terug las: [naam] heeft extra rustmomenten nodig.
Het cirkeltje leek wel weer rond, rustmomenten is en blijft mijn missie!

Zo is er inmiddels een kaartenset ‘Rustmoment voor leerkrachten‘ waar de reacties heel enthousiast zijn, heb ik een podcast, worden de filmpjes dagelijks ingezet in klassen in NL en Be én doe ik allerlei samenwerkingen met andere onderwijsaanbieders.

"Geef stof de rust om neer te dalen""
Wendy de Groot
Missie en visie

Iedere leerkracht schudt een energizer of even een tussendoor spelletje uit zijn of haar mouw. Maar hoe zit het met een rustmoment?

Met z’n 30-en uit het raam staren dat wordt lastig, daarom zijn de ‘rustmoment oefeningen’ een hele handige tool! 

Naast dat het voor dat moment zorgt voor verwerking van de (les)stof en het de concentratie verhoogt, is het ook een vaardigheid die je leert. Hoe zou het zijn als ieder kind/mens handvatten heeft om op ieder moment dat hij of zij het nodig heeft even rust kan creëren. Dit is iets anders dan ontspanning ervaren van bijvoorbeeld een rondje wandelen om je hoofd leeg te maken. Want dat kun je niet om ieder moment van de dag doen, even op je adem letten bijvoorbeeld wel.

De mailtjes van ouders ‘met dank je wel, bij het inslapen doet ze altijd de ballonadem’ of de reacties van leerkrachten ‘zo fijn, ik heb het zelf ook zo hard nodig ;-)’ dat geeft de meerwaarde aan.

Rust heeft een positieve invloed op leren en gedrag (executieve functies) en zorgt voor meer (werk)geluk!
Neem een kijkje bij alle gratis inspiratie, ontdek de kaartenset, boek een workshop of neem contact op voor een samenwerking.

Hartelijke groetjes,