Workshop

Dagworkshop: Rustmomenten in de klas

Ik voel mij rustiger in mijn hoofd” is de meeste gehoorde reactie van kinderen na een Rustmoment.

Met een rustiger hoofd lukt het leren beter, het sturen van eigen gedrag (relatie met executieve functies en zelfsturing) en zit je fijner in je vel. Dat is natuurlijk wat je als leerkracht in de klas wilt.

Leerkrachten zien het verschil op groepsniveau, zo is er o.a. meer aandacht na een rustmoment. Maar ook van kinderen zelf, zoals het ene meisje dat de oefeningen ook  thuis in bed doet en nu beter kan slapen. Of de jongen in groep 7 met autistische kenmerken die aangeeft zich nog nooit zo rustig in zijn hoofd te hebben gevoeld. 
En stiekem, veel leerkrachten vinden het zelf ook even een fijn moment op de dag 🙂

Na deze dagcursus kun jij, zonder dat het veel tijd kost, korte rustmomenten inzetten.

Je gaat naar huis met een gevulde ‘gereedschapskoffer’ zodat je zelf direct aan de slag kan met ontspanningsoefeningen in de klas (geschikt voor groep 1 t/m 8). Theorie en vooral praktijk worden met elkaar gecombineerd.

De dag is inclusief een verzorgde lunch op een landelijke en ontspannen locatie in het midden van het Groene Hart!

AGENDA ééndaagse workshop

  • woensdag 20 september 2023
  • vrijdag 13 oktober (onder voorbehoud)
   Duur: 9.45 – 15.30uur

  Cursusdata najaar 2023 & 2024 volgen
  *Aanmelden kan tot een week van tevoren


  LOCATIE

  Haanwijk 11a Harmelen
  (12 km vanaf Utrecht)

  www.decomice.nl
  De Comice is een landelijke locatie midden in het Groene Hart. Voldoende parkeerplek. Busstation op enkele minuten loopafstand.


  ONLINE

  Speciaal vanwege de interesse vanuit België zijn de data ook live online te volgen via Zoom.
  De online deelnemers zijn zichtbaar op een apart scherm zodat iedereen actief betrokken is.
  Het cursusmateriaal krijg je van tevoren opgestuurd.


  VOOR WIE

  Leerkrachten in het (speciaal) basisonderwijs
  (ook geschikt voor RT-er, IB-er en onderwijsassistent)

  In overleg ook geschikt voor kindercoaches, huiswerkbegeleiding etc. 


  Wat anderen schreven over deze dag

  ‘Wat een fijne dag! Alles klopte: de sfeer, de locatie, jouw manier van presenteren en begeleiden. Deze cursusdag voelde als een cadeautje!’

  ‘Deze dag heeft zeker aan mijn hoge verwachtingen voldaan. Zeer ontspannen en vol ideeën op weg naar huis!’

  ‘Mooie, verrassende en complete dag als aanvulling op het gebruik van de video’s. Fijn dat er veel oefeningen tussendoor waren. Meteen toepasbaar in de klas. Maar ook onderbouwing vanuit de theorie. Prachtige plek om Rustmoment te ervaren!’

  ‘Super goed, heel goed verzorgd, interessant en praktisch.’

  Van ‘wel weten dat rust nodig is, maar het lesprogramma is al zo vol
  naar ‘bewust rustmomenten inzetten wat bijdraagt aan leren, gedrag en welbevinden van jouw leerlingen’

  Ben jij dit?

  INVESTERING

  € 247,00 excl BTW, inclusief:

  – Lunch en hapje&drankjes gedurende de dag
  – Cursusmateriaal
  Half jaar klassenabonnement t.w.v. € 37,50
  Live online Q&A via Zoom van ongeveer driekwartier, ongeveer 4 weken na de cursus. De datum zal gepland worden met de groep, vragen kunnen vooraf opgestuurd worden en achteraf is een opname beschikbaar. Ontzettend waardevol juist om te alles te integreren! t.w.v. € 55,00

  *Heeft jouw school een abonnement op de filmpjes, dan krijg je 15% korting op de cursus.
  ** Vanaf 3 personen groepskorting van 10%
  *** De dagworkshop voor meerdere leerkrachten in combinatie met een schoolabonnement, mail voor een prijsopgave op maat.


  VOORWAARDEN

  Verhindering

  Heb je nog vragen of wil je overleggen? Neem contact op met Wendy:
  info@rustmomentindeklas.nl
  of bel 0348-748335 of stuur een Whatsapp bericht via deze link.


  Wat je kunt verwachten

  Tijdens deze dagworkshop ontvang je volop kennis, inspiratie en praktische oefeningen.

  ‘s Morgens gaan we aan de slag met theorie en achtergrondkennis over rust.
  Hierin komt breinkennis aan bod, halen we kort de rol van rust bij executieve functies, prikkelverwerking en welbevinden aan. 
  De unieke ‘rustmoment methode’ wordt gedeeld, de blauwprint waarmee alle filmpjes op het online platform zijn opgebouwd.

  ‘s Middags maken we de vertaalslag naar de praktijk.
  Hoe doe je dat nu met een volle groep, ook als er weerstand is? 
  Je gaat sowieso naar huis met minstens 4 oefeningen die je de volgende dag zo uit je mouw schud met jouw groep.
  Ook bekijken we kort het online platform zodat je na de cursusdag met de meer 80 filmpjes in de klas aan de slag kunt én hier zelf inspiratie uit kunt halen.

  Docente

  De cursusdag wordt gegeven door Wendy de Groot, al bijna 10 jaar geleden richtte zij Rustmoment in de klas.nl. Hiervoor gebruikt ze haar eigen methode en heeft ze al vele leerkrachten geïnspireerd in Nederland en België.

  Reacties van leerkrachten na 2 maanden:

  Meteen na de workshop hoor ik o.a. vaak terug dat het hele waardevolle en inspirerende dag was. Maar nog waardevoller is wat leerkrachten terug geven na 6 weken: 

  “De vocabulaire van mijn kleuters is uitgebreid met het woord rustmoment. Het is een begrip geworden waar ze iets mee kunnen. Ze vragen er ook zelf om, of bijvoorbeeld in een SEO les over boosheid, en ik  vroeg wat je kon doen als je boos bent, zei een jongen: eerst een rustmoment nemen.”

  “In mijn groep 7 integreer ik het stapje voor stapje met de groep, de dagcursus heeft ook voor mijzelf veel bewustwording gebracht van mijn eigen rustmomenten die ik nu bewust neem voor mezelf.”

  “De dag heeft mij vertrouwen gegeven om rust in de klas handen en voeten te geven” – En extra leuk, een half jaar later werkt niet alleen deze leerkracht met de rustmomenten maar de hele school!

  Misschien staat wat jij je nog afvraagt hieronder:

  Van kleuters tot en met groep 8 geschikt, is dat zo?

  Jazeker, het online platform bevat filmpjes van groep 1 tot en met 8. De oefeningen en introductie van de oefeningen zijn aangepast op de leeftijd. Bij kleuters veel meer spelenderwijs, vol fantasie. Bij de bovenbouw al meer vanuit breinkennis, wat levert het op om rust te nemen? Tijdens de workshopdag zal deze variatie aan bod komen en krijg je hier volop handvaten voor aangereikt.

  Ik wil mij aanmelden, de factuur mag naar de directie, hoe gaat dat?

  Na aanmelden krijg je binnen enkele dagen een bevestiging en wordt de factuur verstuurd. Deze factuur kun jij dan doorsturen naar de betreffende persoon die hierover gaat.

  Ik werk in het speciaal basisonderwijs, is dit dan ook geschikt?

  Juist veel SBO en soms ook SO scholen maken gebruik van het online platform. Deze leerlingen hebben vaak extra rustmomenten nodig, Wendy heeft hier ook ervaring in en zal dit delen tijdens de cursusdag.

  Is de cursus ook online te volgen?

  Mocht je je aangemeld hebben en er onverwachts niet fysiek bij kunnen zijn, dan overleggen we of online een optie is.

  Wat als ik niet kan tijdens de online live Q&A na 4 weken?

  Als extra bonus zal er ongeveer 4 weken na de cursusdag een online Q&A zijn via Zoom. Van tevoren krijg je een mail om alvast jouw vragen op te sturen. Zodat als je er niet bij kunt zijn, jouw vraag wel behandeld wordt. Er komt achteraf een opname om terug te kijken (deze staat 4 weken online).
  Natuurlijk is er tijdens deze Q&A ook ruimte voor spontane vragen. 
  Tijdens dit extra online moment blikken we nog even terug, beantwoord ik vragen en geef ik nog wat tips en inspiratie mee. Juist omdat de dag vaak als 'waardevol en inspirerend' wordt ervaren, om dit ook daadwerkelijk in de klas toe te passen.

  Ik ben geen leerkracht maar werk wel met kinderen en heb interesse in deze dagworkshop

  Hartstikke leuk! Al eerder had deden RT-ers, kindercoaches en anderen mee. Je bent dus van harte welkom. Twijfel je, neem dan even contact op, dan overleggen we samen even of de dagworkshop bij jou aansluit.

  Heb ik ervaring nodig met rustmomenten? Of wat als ik al het eea hierover weet en toepas?

  Misschien zet je rustmomenten al bewust in maar wil je nieuwe inspiratie en meer verdieping over de theorie. Want wist je bijvoorbeeld dat we ook een 'rustbrein' hebben?

  Of misschien is het nog nieuw en zet je wel regelmatig 'energize-spelletjes' in, maar is er soms eigenlijk juist behoefte aan meer rust en wil je hier jouw 'gereedschapskoffer' mee uitbreiden.

  In beide gevallen ben je van harte welkom! Het leuke is juist dat tijdens dit soort dagen ook inspiratie van en met elkaar wordt gedeeld 🙂