Thuis

Rustmomenten -nu tijdelijk gratis – voor thuis
In deze periode van onrust en geen onderwijs op school, stellen wij enkele filmpjes beschikbaar om thuis toch Rustmomenten te blijven inzetten. De filmpjes zijn ook te bekijken voor school die al met Rustmoment in de klas.nl werken, maar ook voor iedere ander! De vraag voor Rustmomenten thuis kwam vooral van leerkrachten die hun leerlingen ook thuis – juist nu – de rustmomenten blijven gunnen. Het aanbod van de filmpjes wat wij gratis beschikbaar stellen voor thuisgebruik wisselt wekelijks.

Aan de slag
Via de knop hiernaast ‘Meteen aan de slag met de filmpjes‘ krijg je meteen toegang tot de filmpjes. Zorg voor een rustige omgeving en doe zelf mee. Geef het voorbeeld aan (je) kind(eren) door zelf ook mee te doen. Hiermee is het ook gelijk een ontspanningsmoment voor jezelf.

Tips bij het inzetten van de Rustmomenten thuis
– Maak een gewoonte van het nemen van Rustmomenten. Spreek een vast moment af.
– Visualisaties die op school zittend achter een tafel worden gedaan, kan je thuis ook liggend. Dat is dan weer het voordeel van thuis!
– Je kunt samen het uitlegfilmpje bekijken, deze zie je links bovenin staan, waarin aan kinderen wordt uitgelegd wat het doen van Rustmomenten oplevert.
– Vind je het leuk om er meer over te weten? Lees dan meer op ons blog of in de handleiding.
– De filmpjes van Rustmoment in de klas.nl zijn altijd al toegankelijk (geweest) voor thuisgebruik. Toegang tot alle filmpjes (het volledige aanbod bestaat uit 80 afleveringen) kan bijvoorbeeld met de actie strippenkaart voor maar € 7,50 in de webshop.

 

**
Persoonlijke noot (geschreven aan leerkrachten maar zeker ook voor ouders of verzorgers)
Het is een onzeker tijd, wat kinderen feilloos aanvoelen.
Mijn missie met ‘Rustmoment in de klas.nl’ is om kinderen een basisvaardigheid te leren: rust in jezelf kunnen creëren op ieder moment dat je het nodig hebt of fijn vindt (het woord ‘rustvaardigheid’ kwam in mij op). Ook, of misschien wel juist in deze tijd.

Zo hoorde ik over leerlingen die momenteel angstig zijn. Leerlingen die slecht slapen. Zich zorgen maken en piekeren. Leerlingen die thuis volop ‘ontploffen’. Of juist bij jonge kinderen overheerst het gevoel van ‘er helemaal niks van snappen’. En dit nog los van de gevoelens van ouders en andere huisgenoten, welke kinderen aanvoelen.
Ik ben ervan overtuigd – en eerlijk gezegd helpt het mij ook als ik mij verlies in angstige gedachten en emoties – dat het voor jezelf ‘oproepen van een gevoel van rust’ je op ieder moment kan ondersteunen. Ook de wetenschap is er meer en meer van overtuigd dat het ervaren van rust(momenten) bijdraagt aan zowel leren én gedrag.
De meest gemakkelijke manier om dit ‘rustgevoel’ te ervaren is door het volgen van je adem. Voel maar eens terwijl je dit leest: adem in door je neus…. En zucht diep uit….
Hier heb ik bijvoorbeeld het ’10 seconden Rustmoment’ op bedacht, die deel ik graag met je: gratis op Youtube te bekijken en poster te downloaden.

Na het doen van een Rustmoment zeggen bijna alle kinderen ‘ik voel mij rustiger in mijn hoofd’. Vertel kinderen dat ze dit gevoel op ieder moment voor zichzelf kunnen oproepen. Dus ook als ze dat gevoel van angst voelen op komen, piekerend in bed liggen, hun boosheid op voelen komen. Het lukt niet in één keer, zeker niet bij oplopende emoties, maar hoe vaker je ‘rustvaardigheid’ oefent, hoe meer het een gewoonte wordt en je brein het gemakkelijker in kan zetten. Neem rustmomenten, ontspan samen.

Natuurlijk ontspan je ook van een wandeling, even niksen of een fijn boek. Alleen als je in je bed ligt en de piekergedachten gaan maar door, kun je bijvoorbeeld niet even gaan wandelen. Of als je een toets aan het maken bent en de zenuwen nemen de overhand, dan kun je niet weg, maar je kunt wel in jezelf het ‘rustgevoel oproepen’. Emoties en gevoelens mogen er zijn, het is niet de bedoeling deze te ‘onderdrukken’. Door ‘rustvaardigheid’ kan een kind hierin wel geholpen worden.

Een (kleine) persoonlijke toevoeging in deze bizarre tijd, met hopelijk een handvat waarmee je kinderen kunt ondersteunen. Geef kinderen en ouders het vertrouwen dat zij zich niet druk hoeven maken over school, maar dat juist nu rust veel belangrijker is (lees hier een treffend artikel in het NRC).

Ik wens jou en alle kinderen om je heen vooral gezondheid, kracht en ontspannen momenten. Zorg goed voor jezelf en elkaar.

Warme groet,
Wendy de Groot
Oprichter Rustmoment in de klas.nl

Bij vragen of opmerkingen neem gerust contact op via het contactformulier

 

10 seconden Rustmoment
In tien seconden een Rustmoment  nemen, je leert het in deze aflevering. Daarnaast kun je er een gratis poster bij downloaden, zodat je dit Rustmomentje makkelijk voor jezelf kunt herhalen. Deze aflevering is voor iedereen toegankelijk op YouTube en geschikt voor groep 3 t/m 8. Maar ook van kleuterleerkrachten zijn er enthousiaste reacties gekomen.

 

Waarom rust belangrijk is voor leren en gedrag?
Diana Smidts (neuropsycholoog en o.a. auteur van ‘Zelfsturing in de klas‘) vertelt waarom rust(momenten) belangrijk is (zijn) voor leren en gedrag.