Clownsgedrag? Maak een leerling ambassadeur!

 

‘Ik vond het spannend om de filmpjes ook in groep 7-8 te introduceren en had één leerling ambassadeur gemaakt… Het ging hartstikke goed! De kinderen deden super mee en werden écht rustig!’ schreef Juf Lisa in haar review over de filmpjes.  Als ontspanningsoefeningen helemaal nieuw zijn voor een klas en je er voor het eerst mee begint wordt vaak dezelfde vraag gesteld: ‘Ik weet al van tevoren wie er gek gaan doen met zo’n oefening (‘clownsgedrag’), hoe ga ik hiermee om?’ Het antwoord: maak een leerling ambassadeur. Deze tip heeft zich al keer op keer bewezen!


MAAK EEN LEERLING AMBASSADEUR:
1.
 Vraag een leerling
Vraag voordat je een filmpje met de klas gaat kijken, één leerling om jou te helpen. Een leerling waarvan jij vermoed dat hij/zij weleens gek en/of storend zou kunnen reageren op het doen van een ontspanningsoefening.

2. Leg uit
Vertel deze leerling dat jullie iets nieuws gaan doen: Rustmomenten met Mike en Fee. Vertel er kort wat over en vraag of de leerling jou wilt helpen. En dat wilt de leerling vast!

3. Filmpje voorkijken
Vraag of hij/zij alvast een filmpje wilt kijken en erop wilt letten wat belangrijk is en hoe het gaat. Door alvast voor te laten kijken kan het kind alvast kennis maken en wennen aan wat we gaan doen. Daarnaast krijgt de leerling een verantwoordelijkheid: de andere kinderen informeren wat het is en waar ze op kunnen letten.

4. Ervaring en tips delen met medeleerlingen
Jouw ambassadeur vertelt aan de rest van de klas wat de filmpjes zijn en waar ze op kunnen letten. Een voorbeeld voor de rest van de klas dus!

De ervaring is dat in de meeste klassen een Rustmoment filmpje meteen wordt meegedaan en als fijn wordt ervaren. Soms kan het handig zijn om voorafgaand al een leerling te betrekken om zo de klas het vertrouwen te geven dat iedereen rustig mee kan doen! De ambassadeur tip heeft zich al in vele klassen bewezen!

Hoe het verder ging in de klas van Juf Lisa (www.lessenvanlisa.nl)?
De dag erna weer geprobeerd, zelfde ervaring. En op de derde dag vroeg één van de druktemakers uit groep 7-8 zelfs: “Juf, gaan we vandaag weer zo’n filmpje kijken?”. Lees de rest van de review hier.

Ook een filmpje met een ontspanningsoefening proberen? Dat kan door het gratis kennismakingspakket aan te vragen of door één van onze workshops te volgen!

Rustmoment in de klas.nl

Op de blog Rustmoment in de klas.nl deel ik ontspanningsoefeningen, kennis, inspiratie en tips om korte rustmomenten in te zetten in de klas. Voorheen stond ik zelf ook voor de klas in het basisonderwijs. Door een lange periode van ernstige vermoeidheid ben ik aanraking gekomen met de kracht van ontspanningsoefeningen. Toen ik dit ervaarde en mij beter begon te voelen, wilde ik dit delen! Delen met de kinderen in de klas want ook zij hebben hier zoveel aan! Uiteindelijk ben ik gestopt als leerkracht en maak ik filmpjes met ontspanningsoefeningen (met een fantastisch team), geef ik workshops en schrijf ik blogs om steeds meer rustmomenten in het klaslokaal te creëren.

laat een reactie achter