Het 10 seconden Rustmoment (gratis op YouTube mét poster)

 

‘Misschien wel het beste filmpje tot nu toe’ werd de nieuwste en 65e aflevering genoemd tijdens onze laatste cursusdagen door leerkrachten; omdat het zo praktisch en duidelijk is. De aflevering ’Het 10 seconden rustmoment’ is ingedeeld bij de bovenbouw, maar zelfs kleuterleerkrachten zijn enthousiast! Deze aflevering is een praktisch hulpmiddel én (als enige filmpje in ons aanbod) gratis te bekijken op YouTube! Met zelfs een gratis poster erbij. Natuurlijk is dit filmpje ook toegevoegd bij het inloggedeelte bij de andere 64 afleveringen en dus ook zonder reclame te bekijken ;-).

OPLOPENDE EMOTIES

In een drukke winkelstraat, tijdens een toets in de klas, op het schoolplein of als je presentatie bijna begint….. kunnen spanningen oplopen. Op zo’n moment is het lastig om een uitgebreide ontspanningsoefening te doen. Daarvoor hebben wij het ’10 seconden rustmoment’ ontwikkeld: een ontspanningsoefening die je in 10 tellen gemakkelijk voor jezelf kunt doen. Alleen al door zo’n kort moment zakken de emoties en kun je weer helder verder.

HOE HET WERKT

Als emoties oplopen gaan allerlei gedachten rond in je hoofd. Door je aandacht (heel even) te richten op je adem en lijf, zakken de emoties en kun je weer helder denken. Vergelijk het maar met een glitterbol, als je deze schudt gaan de glitters alle kanten op. Als je de bol stilhoudt en je dus je even wacht…. is het daarna weer helder.
Het ’10 seconden rustmoment’ eindigt met een glimlach op het gezicht. Want wist je dat je je hersenen eigenlijk voor de gek kunt houden: door alleen al een glimlach op je gezicht te zetten, denken je hersenen dat er iets leuks is en ontstaat er ontspanning!

HERHALEN…

Het automatiseren van bijvoorbeeld de tafels gaat door herhalen en steeds oefenen. Zo is het ook met het inslijpen van het doen van een Rustmoment. Om kinderen ook in moeilijkere situaties – als dus de emoties hoog zijn – te leren rust voor zichzelf te creëren is herhalen het sleutelwoord. Varieer de herhaling door het ’10 seconden Rustmoment’ samen te doen, de poster te volgen en het uit het hoofd samen en uiteindelijk alleen te doen.
Tip: print de poster op klein formaat uit. Knip de cirkel uit en lamineer de cirkel. Je kunt de cirkel dan bijvoorbeeld aan een sleutelbos hangen, in een etui doen of in je broekzak meenemen. Alleen al het idee dat het binnen handbereik is helpt!

VOOR WIE?

Oorspronkelijk is het filmpje voor kinderen in groep 5 t/m 8. Maar zelfs kleuterleerkrachten hebben enthousiast gereageerd. Dus probeer het uit!
Dit filmpje is naast voor in de klas ook heel erg goed inzetbaar voor:
Één op één  begeleiding zoals coaching of RT >
Oefen het filmpje samen, print de poster uit om ook thuis te oefenen!
Thuis >
Dit is ook een mooie oefening om samen met een kind te oefenen, bijvoorbeeld iedere dag voor het slapengaan.

Vaak zeggen we tegen kinderen ‘word eerst eens even rustig’. Maar hoe doe je dat dan? Geef kinderen handvatten hoe ze rust voor zichzelf kunnen creëren. Het ’10 seconden rustmoment’ is één van de hulpmiddelen hiervoor! Deel je jouw ervaring en reacties van de kinderen met ons?


Kennismaken met de andere filmpjes? Vraag het gratis kennismakingspakket aan.
Bekijk ons cursusaanbod met o.a. de ‘Ontspanningsoefeningen met kinderen (basiscursus)‘ en de cursus ‘Executieve functies en de rol van rust’.

Rustmoment in de klas.nl

Op de blog Rustmoment in de klas.nl deel ik ontspanningsoefeningen, kennis, inspiratie en tips om korte rustmomenten in te zetten in de klas. Voorheen stond ik zelf ook voor de klas in het basisonderwijs. Door een lange periode van ernstige vermoeidheid ben ik aanraking gekomen met de kracht van ontspanningsoefeningen. Toen ik dit ervaarde en mij beter begon te voelen, wilde ik dit delen! Delen met de kinderen in de klas want ook zij hebben hier zoveel aan! Uiteindelijk ben ik gestopt als leerkracht en maak ik filmpjes met ontspanningsoefeningen (met een fantastisch team), geef ik workshops en schrijf ik blogs om steeds meer rustmomenten in het klaslokaal te creëren.

laat een reactie achter