Adembol (hobermann sphere) : wat is het en hoe gebruik je deze?

In de aflevering ‘ADEMBOL’ hebben Mike en Fee een Hobermann Sphere in hun relaxplek liggen. Dit is een wiskundige bol die je open en dicht kunt doen. De Hobermann Sphere kun je ook gebruiken tijdens een rustmomentje, je kunt mee ademen met deze ‘Adembol’:
Als de bol opengaat dan adem je in en als de bol weer inklapt dan adem je uit.

Het leuke is, de Adembol trekt kinderen altijd aan. Zodra zij de bol vast hebben, zie je ze geconcentreerd naar het in- en uitklappen van de bol te kijken.

Het in- en uitklappen van deze Hobermann Sphere lijkt op de beweging van je adem: als inademt dan vult je buik zich en als je uitademt vlakt je buik weer af.
Het mee ademen gaat bijna als vanzelf. Behalve hele bij jonge kinderen zie je dat het ademen en het inklappen alles behalve synchroon gaat. Maar je ziet altijd wel een opperste concentratie en een bewustwording van de adem.
Door een moment op je adem te letten, ontstaat er direct meer rust en ontspanning. Zowel fysiek (zucht maar eens diep uit, dan voel je je schouders meteen meer ontspannen) als mentaal (door op je adem te letten, ontstaat er een ‘rustig en helder hoofd’).

Suggestie voor in de klas: Nodig een leerling voor de groep uit. Hij of zij doet de Adembol open en dicht. De klas ademt op het ritme mee. Dagelijks (of een ander geschikt moment) kan een andere leerling dit rustmomentje begeleiden.

Bekijk alvast een preview van de aflevering ‘ADEMBOL’:

De Adembol of ook wel Hoberman Sphere koop je o.a. bij Toys42hands.

De hele aflevering kun je kijken ons volledige aanbod van filmpjes. Met het Log hier meteen in om de filmpjes te bekijken. Met het gratis kennismakingspakket kun je een aantal filmpjes uitproberen. Aan de slag met alle afleveringen (> 75 afleveringen) inclusief de ‘Adembol’ dan kan dat o.a. met een strippenkaart al vanaf € 7,50.

Rustmoment in de klas.nl

Op de blog Rustmoment in de klas.nl deel ik ontspanningsoefeningen, kennis, inspiratie en tips om korte rustmomenten in te zetten in de klas. Voorheen stond ik zelf ook voor de klas in het basisonderwijs. Door een lange periode van ernstige vermoeidheid ben ik aanraking gekomen met de kracht van ontspanningsoefeningen. Toen ik dit ervaarde en mij beter begon te voelen, wilde ik dit delen! Delen met de kinderen in de klas want ook zij hebben hier zoveel aan! Uiteindelijk ben ik gestopt als leerkracht en maak ik filmpjes met ontspanningsoefeningen (met een fantastisch team), geef ik workshops en schrijf ik blogs om steeds meer rustmomenten in het klaslokaal te creëren.

laat een reactie achter