Verkoelende Rustmomenten | 7 tips om te ontspannen met warm weer in de klas

 

‘Ik heb het zoooo waaarmmm’ hoor je in de klas. Een effectieve tip: doe alles op een langzamer tempo. VERTRAAG met elkaar. Juist op warme zomerdagen is het fijn om je rustig en ontspannen te (blijven) voelen. Hieronder deel ik tips en ontspanningsoefeningen voor een verkoelend Rustmoment! Plus een lijst met filmpjes die passen bij het warme weer.


1. VERTRAAG
Bespreek samen met de kinderen dat als het warm weer is, het prettig is om alles rustig te doen. Misschien even samen oefenen: heeeel langzaam je vinger opsteken, heeeeel langzaam je pen pakken, heeeeel langzaam lopen.

2. VISUALISEER
Kinderen gaan ontspannen ‘liggen’ op de tafel: zet je voeten op de grond, leg je armen over elkaar en laat je voorhoofd op je armen laten rusten. Sluit de ogen. Vertel een verhaal, neem de kinderen in gedachten mee op reis: misschien wel naar de ruimte waar het lekker koel is, naar de bergen waar ze onder een waterval afkoelen etc.
Tip: in ons gratis proefpakket zitten ook visualisaties, kun je zelf mee ontspannen!

3. DRINK LANGZAAM
Door de warmte zijn kinderen geneigd om het drinken snel op te ‘klokken’. Drink samen eens langzaam: voel het drinken in je mond, hoe je keel verkoelt…. Zo ontspan je en geniet je langer van het verkoelende gevoel van het drinken.

4. RUSTIGE MUZIEK
Een rustig muziekje helpt ook om meer te vertragen. Bijvoorbeeld tijdens de binnenkomst, het schrijven of als de kleuters in de hoeken bezig zijn. De muziek van Relax Daily op YouTube is een aanrader!

5. VOLG JE ADEM
Draai je stoel om, ga liggen met je onderbenen op de stoel en je rug op de grond. Leg je handen op je buik. Sluit je ogen. En volg je adem in je buik. Rustig in…. En uit…. En merk maar hoe je hierdoor ontspant. Kan je vanavond niet goed slapen door de warmte? Dan helpt deze oefening bij het in slaap vallen!

6. VOETENBAD
Zet een aantal plastic bakken neer en maak een blote voetenpad. Zet bijvoorbeeld 4 bakken water achter elkaar (misschien kun je variëren met zeep, of steentjes op de bodem) en als laatste één of twee bakken met een handdoek erin. Loop rustig van bak naar bak…. Voel de verkoeling aan je voeten. Misschien in iedere bak een keer in- en uitademen voordat je naar de volgende stapt. Of misschien wel met een rustig muziekje op de achtergrond.
Tip: laat één bak na schooltijd voor jezelf staan om even af te koelen ;-).

7. MAAK JE GEBRUIK VAN DE RUSTMOMENT FILMPJES? ZET DEZE AFLEVERINGEN AAN.
In de ruimte Mike en Fee bewegen heel langzaam, ze vertragen. En in de ruimte is het ook nog eens lekker koel 😉 (groep 1/2 3/4 5/6)
Onder de waterval Je steekt samen met Mike en Fee afwisselend je handen en voeten onder de waterval. Je voelt de zachte (verfrissende)  druppels over je heen! (groep 1/2 3/4)
Onderwaterwereld Duik in gedachten met Mike en Fee in het water. Waar je geniet van de mooie vissen en fijn afkoelt in het water. (groep 1/2 3/4)
Fijn slapen deel 1 en deel 2 Met het warme weer val je vaak minder makkelijk in slaap. Misschien dat deze visualisatie vanavond in bed kan doen om fijn te kunnen slapen! (groep 5/6 7/8)
Waterval Visualisatie over een waterval waar je misschien ook wel het opspattende water voelt, wat fijn verkoelt! (groep 5/6 7/8)
Log hier meteen in om de filmpjes te bekijken.

 

Vorig schooljaar ontving ik via de mail een quote van een leerkracht wie een Rustmoment filmpje tijdens een hittegolf had gedaan.

KORTOM: vertraag, neem (extra) rustmomenten en geniet van het mooie weer!

Met het gratis kennismakingspakket kun je een aantal filmpjes uitproberen. Genoemde suggesties zitten hier niet in, voor € 7,50 koop je al een strippenkaart waarbij je toegang krijgt tot alle 65 afleveringen!

Rustmoment in de klas.nl

Op de blog Rustmoment in de klas.nl deel ik ontspanningsoefeningen, kennis, inspiratie en tips om korte rustmomenten in te zetten in de klas. Voorheen stond ik zelf ook voor de klas in het basisonderwijs. Door een lange periode van ernstige vermoeidheid ben ik aanraking gekomen met de kracht van ontspanningsoefeningen. Toen ik dit ervaarde en mij beter begon te voelen, wilde ik dit delen! Delen met de kinderen in de klas want ook zij hebben hier zoveel aan! Uiteindelijk ben ik gestopt als leerkracht en maak ik filmpjes met ontspanningsoefeningen (met een fantastisch team), geef ik workshops en schrijf ik blogs om steeds meer rustmomenten in het klaslokaal te creëren.

laat een reactie achter